donderdag 15 maart 2012

Webfeeds: onbekend maakt onbemind?

Door Cas Jamin

Struin je regelmatig je favoriete websites en blogs met vaknieuws af op nieuwe inhoud? Zou je eigenlijk meer bronnen willen volgen, maar is het nu al zo'n gedoe om op een paar sites de nieuwe, relevante inhoud op te zoeken? 

Dat kan handiger, en wel met webfeeds.

Wat zijn webfeeds?
Veel websites bieden hun publicaties ook aan als een soort kanaal dat je gratis kunt volgen, een zogeheten webfeed. Een webfeed bevat op zijn minst de gepubliceerde koppen met een samenvatting en een link naar het volledige artikel. Vaak, vooral bij blogs, bevat de webfeed de volledige artikelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de webfeed van Vertalersnieuws.

Feedreaders 
Webfeeds volg je met een feedreader. Dit kan een programma zijn op je pc, Mac of tablet, maar het kan ook een online dienst zijn. Feedreaders geven een goed overzicht van alle recente publicaties op de websites waarvan je een webfeed volgt.

Met een feedreader kun je gemakkelijk uit een groot aantal online bronnen de nieuwe publicaties selecteren die voor jou relevant zijn. Je kunt gemakkelijk van weergave wisselen en filters loslaten op de artikelen. Artikelen die je niet interessant vindt of artikelen waar je niet aan toekomt, markeer je met één klik als gelezen. En interessante artikelen kun je bewaren en markeren om ze later (nog eens) te lezen.

Nut 
Webfeeds kunnen erg nuttig zijn voor vertalers en andere professionals. Zo kun je het laatste nieuws uit je branche bijhouden, leren van vakgenoten met een blog en de publicaties volgen van iedereen die belangrijk is voor je bedrijf.

Ook aankomende professionals kunnen hun voordeel doen met webfeeds. Door tijdens je studie websites en blogs uit het vakgebied te volgen, krijg je een beter beeld van de praktijk waarvoor je nu eigenlijk wordt opgeleid.

Aan de slag in twee stappen 

 1 Een feedreader kiezen 
Feedreaders zijn er globaal in twee soorten: standaard feedreaders en virtuele kranten. Met een standaard feedreader volg je veel nieuws op een heel efficiënte manier. De virtuele kranten zijn vooral geschikt voor het ontspannen lezen van enkele webfeeds.

Hieronder een kleine opsomming van de meest gebruikte feedreaders in beide categorieën:

Standaard feedreaders:
Google Reader (Online) 
RSS Owl (Windows, Mac, Linux) 
FeedDemon (Windows) 
FeedReader (Windows) 
NetNewsWire (Mac) 
Vienna (Mac) 

Virtuele kranten:
The Early Edition (iPad)
Pulp (iPad en Mac)
Reeder (iPad/iPod/iPhone/Mac) - een alternatieve, lokale interface voor Google Reader.

Er zijn nog veel meer feedreaders. Google maar eens ‘feedreader’ of ‘RSS reader’.

2 Je abonneren op webfeeds 
Er zijn verschillende manieren om je op een webfeed te abonneren. Hieronder een kort overzicht.

Abonneren met een link of knop op de website:
Als een website een webfeed aanbiedt, kom je veelal ergens op de website een link met de woorden ‘RSS’, ‘Atom’, ‘Feed’, ‘XML’ of ‘Subscribe’ tegen. Ook kun je de volgende knoppen aantreffen: , of .

Klik je op zo’n knop of link, dan ligt het aan de instellingen van je browser en je feedreader wat er gebeurt. In het beste geval krijg je de vraag of je een abonnement wilt nemen met de feedreader van je keuze.

Als dat niet het geval is, kun je met de rechter muisknop op een dergelijke knop of link klikken. Vervolgens kies je uit het snelmenu voor ‘koppeling kopiëren’ of ‘linkadres kopiëren’. Zo kopieer je een link die je in de feedreader kunt plakken om je op de webfeed te abonneren.

De browser gebruiken om een webfeed te vinden:
Soms is er op de website geen enkele verwijzing naar een webfeed te vinden, terwijl de website er wel een heeft. In dat geval kun je gebruik maken van het feit dat veel webbrowsers je attenderen op de aanwezigheid van een webfeed. Aan het einde van de adresbalk is dan een webfeed knopje te zien, dat direct verwijst naar het internetadres van de webfeed.

Je feedreader laten zoeken: 
Je kunt ook proberen om een internetadres in te vullen in je feedreader. Als er een webfeed voor die site is, vindt je feedreader deze meestal wel.

Verschillende webfeeds voor dezelfde website:
Soms zijn er verschillende webfeeds voor elk van de rubrieken van een website, zoals bijvoorbeeld bij veel online kranten. Elke rubriek heeft dan zijn eigen link of knop voor de bijbehorende webfeed, of je browser vindt voor elke rubriek waar je naartoe surft een andere webfeed. Bij blogs is er vaak een tweede webfeed voor de commentaren.

Conclusie
Webfeeds bestaan al zo’n 9 jaar en veel websites bieden ze ook al zo lang aan. Webfeeds zijn echter nog steeds erg onbekend bij het brede publiek. De onduidelijke, enigszins technische verwijzingen naar webfeeds doen geen recht aan het grote voordeel en gemak dat er voor elke professional of fervent online lezer achter schuil gaat.

Geen opmerkingen: